Thursday, May 11, 2006

my working environment ...
























kind regards,
rochland yoseph

Tuesday, May 02, 2006

with Pak Haji
















to be cont'd :)

kind regards,
rochland yoseph

Monday, May 01, 2006

KSB





to be continued :)

Wednesday, April 19, 2006











Bekasi Bebas Maceeettt..................

Our 1st thing …..


10 April, suatu sore ketika sedang di depan rumah, sekelebat terlihat ada anak kecil lagi naik sepeda dg kecepatan sedang. Setelah aku lihat lagi, ternyata dia adalah Erland ! Ya Erland anakku, yang saat ini berusia 4 th.
Surprise buat kami, karena “seharusnya” status terakhirnya adalah belum bisa bersepeda & ternyata alhamdulillah tanpa kami ajari sampai full, Erland sudah bisa melakukannya sendiri. Saat aku tanya, komentar dia : “Pak aku sdh bisa bersepeda roda dua !”. Aku godain dia, “Kok kakak bisa?”. Jawabnya : “ iya aku kan sdh diajarin Eyang Kakung”. Dalam hatiku : “kamu memang sudah diajarin Eyang Kakung, tapi status terakhir kan memang belum bisa. Jadi kamu relatively bisa belajar bersepeda dg mandiri Erland” …..



Membicarakan the 1st thing alias sesuatu yg kita kerjakan pertama kali memang cukup menarik .....

to be continued :)

Tuesday, April 18, 2006

Teori "Opposite"

Aku dengar penjelasan atas "teori" ini dari KH Ahmad Asrori. Simple saja sebenarnya, (kurang lebih dalam bahasaku) yaitu prinsipnya untuk mencapai sesuatu kondisi, sebaiknya kita harus bersikap untuk merasa kebalikan dari kondisi yang kita inginkan tersebut.
Misal :
1. Jika kita ingin pandai, sebaiknya kita harus merasa bodoh
2. Jika ingin kaya, sebaiknya kita harus merasa miskin
3. Jika ingin mulia, sebaiknya kita harus merasa hina

demikian juga sebaliknya :
1. Jika kita ingin bodoh, sebaiknya kita harus merasa pandai
2. Jika ingin miskin, sebaiknya kita harus merasa kaya
3. Jika ingin hina, sebaiknya kita harus merasa mulia

Kelihatannya sangat simple, tapi secara kebetulan, secara naluriah mustinya kita sudah "menerapkan" teori ini kan ya, kecuali ada beberapa aspek yg bisa menyebabkan teori ini tidak berlaku. Alhamdulillah Kyai Rori (demikian beliau aku panggil) bisa menyampaikan hal ini dg simple, dalam, dilengkapi dg referensi2nya. Saya sepakat dengan gambaran pada teori ini, semoga senantiasa diberi kekuatan utk bisa mengingatnya .....

Teori ini tentu saja (menurut saya) bukan utk kita pakai saat beraktifitas, melainkan sekedar utk penyemangat, sedang saat beraktifitas tidak perlu lah kita ber-andai2 atau memakai teori/fadhilah ini. Utk berbuat positif kan tidak lah perlu harus didorong-dorong lagi oleh teori2 ataupun fadhilah, meskipun fadhilah itu baik :) Emangnya anak "oknum" anak balita, mau berbuat sesuatu harus di-iming2-i sesuatu terlebih dulu :)

Salam "terbalik".....

Curriculum Vitae 2006 *_*


Dari beberapa tahun lalu ada beberapa teman pengen tahu CV-ku, bukannya apa2 cuma penasaran aja, sebagaimana aku pun juga penasaran dg CV orang lain. CV ini terus terang memang belum kelar 100%, karena mbikinnya juga dadakan dan sejauh ini belum punya waktu senggang untuk serius menyelesaikannya. Juga sampe sekarang aku belum ngerti, CV yang optimal itu harusnya bagaimana, jadi CV-ku ini bener2 tambal sulam saja. Aku perlu share di sini karena :
1. saat ini belum bisa sempat banyak2 nulis di blog
2. semoga suatu saat anak-cucuku (hehehe) bisa liat2 CV ini, spy mereka bisa jauh lebih baik dari aku
3. utk nostalgia
4. dedicated utk my friends or siapa aja yg mau utk lihat2, then sukur2 bisa kasih saran, juga utk my friends yg belum PD dg CV-nya spy bisa mbanding2-in

Sejujurnya CV ini belum bisa 100% aktual karena :
1. keterbatasan waktu
2. ada beberapa aspek "politis", shg pd bbrp bagian kecil bisa seperti terkesan terlalu bombastis. Sehingga kalo secara legal formal bisa jadi ada bbrp bagian kecil yang kurang pas. Meski secara legal formal kurang pas, aku bisa njamin bahwa secara informal data tersebut sudah akurat, artinya tidak akan ada unsur membohongi :)

Ini lho CV terbaruku, per April 2006, copy paste aja sih ini :)

===================================

Curriculum Vitae

Personal Data


Name : Rochland Yoseph
Place/Date of Birth : Malang, 13 September 1974
Sex : Male
Religion : Islam
Marital Status : Married
Address : Taman Harapan Baru G4 - No. 3
Bekasi Barat
Contact Phone Number : 0812 958 4080 (mobile)
Email address : ryoseph@wigo-df.com, rochland@cbn.net.id

Skill & Competencies

· Supply & Chain Management
· Inventory Control System & Development (Material Management)
· Procurement & Purchasing Supply Management
· Warehouse Management
· Export - Import
· After Sales Support of Heavy Equipment & Pharmacy
· Strong Leadership and Good Communication & Interpersonal

Educational Background

1990 - 1993 Senior High School
SMA Negeri 1, Malang
1993 - 1997 Polytechnic – University of Brawijaya, Malang
Majoring Electronics Industry Department
2000 - present Dept of Management - Faculty of Economics ( Ext. Program ), University of Indonesia (last semester )

Job Experience

§ August 1997 – August 1998
Head of Representative, PT United Tractors, Biak – Irian Jaya

Main of Job Responsibility :
· Report to Depo / Branch Manager
· Provide Best “ After Sales Service “ Performance of Heavy Equipment, together with Service Department
· Set an Inventory Projection ( Inventory Turn Over & Availability ) and action to achieve
· Optimizing Warehouse Operation
· Prepare, enforce and monitoring activity “Billing & A/R Management”
· Evaluate & follow up to all of Customer’s Complain relating to optimum “Customer Satisfaction”

§ August 1998 - May 1999
Parts Analyst of Inventory Control & System Development Dept
Head Office, PT United Tractors, Jakarta
Main of Job Responsibility :
· Report to Inventory Control & System Development Assistant Manager
· Set an Inventory Projection ( Inventory Turn Over & Availability ) and action to achieve
· Optimizing System Capability
· To assists all branch ( Indonesian Wide ) in parts technical matters and doing coordination with principal ( in Singapore, Japan, Germany and USA ) if needed

§ May 1999 – Nopember 1999
Parts Supervisor, PT United Tractors Sumbawa
( support PT Newmont Nusa Tenggara )
Main of Job Responsibility :
· Report to Project Manager
· Set an Inventory Projection ( Inventory Turn Over & Availability ) and action to achieve
· Supervise daily operational matters of Parts Departments Operation at Batu Hijau Project
· Optimizing Warehouse Operation
§ Ensure Parts kept correctly & safety
§ Ensure parts movement managed quickly, exactly & efficient
§ Secure working condition in safety & comfortable
§ Ensure amount per area efficiently

§ Nopember 1999 – May 2001
Import Procurement Officer, Logistic Department
Head Office, PT United Tractors, Jakarta
Main of Job Responsibility:
· Report to Logistics Assistant Manager
· Assist Logistics Assistant Manager in the day-to-day operation and administration of Procurement Import Administration Department activity
· Coordination with principal (Singapore, Japan, Germany and USA) and domestic – international forwarder to achieve optimum supply performance


§ May 2001 – 30 April 2003
Order, Supply & Distribution Officer, Logistic Dept.
Head Office, PT United Tractors (Astra Heavy Equipment), Jakarta
Main of Job Responsibility :
· Report to Logistics Manager
· Ensure customer & user satisfaction in availability, lead time, delivery, quality, services and cost
· Secure continuity of supply of the inputs needed to meet the company requirement
· Secure flexibility & speed of supply & distribution for responding market movement & customer demand
· Manage annual contracts with vendor & principal
· Establish strong communication links with other related business units, suppliers, customers, etc.
· Manage Best Lead Time Supply Performance for each process of Order, Supply and Distribution National Wide
· Conduct periodic assessment of service providers' performance levels to support targeted levels of service

§ May 2003 – July 2004
Inventory Assistant Manager, Logistic Dept.
Central Logistics, PT Wigo Distribusi Farmasi (Zuellig Pharma Company), Jakarta
Main of Job Responsibility :
· Assist Inventory Manager Report to Operation Director
· Plan, organize, monitor and track assets/materials, inventory control to ensure adequate materials/stock is available for supporting national sales
· Consistently provide process improvements and apply globally aligned best practices
· Set an Inventory Projection ( Inventory Turn Over & Availability ) and action to achieve
· Ensure best overall stock level of a range of products (National Wide)

§ July 2004 – present
Inventory Control Manager
PT Wigo Distribusi Farmasi (a Zuellig Pharma Company), Jakarta
Main of Job Responsibility :
§ Report to Vice President Operation
§ Make sure adequate National Stock have high availability and in low Inventory Turn Over for supporting national sales, thru optimum management performance in : demand forecasting, Company Stock replenishment, Purchasing, Branch Stock Replenishment, National Wide Stock Level Arrangement, Item Master arrangement, Stock Accuracy, Principal Communication, Staff Development, etc.
· Consistently provide process improvements and apply globally aligned best practices
§ System Preparation & Stock Take Over of New Principal
§ Make an optimal Relationship with internal & external among the Supply Chain, as point of contact for company in regards to inventory management matters.

Organisation experience, Awards & Professional membership

1989 Chief of OSIS (official intern student organization) SMPN 1 Malang
1992 Chief of OSIS (official intern student organization) SMAN 1 Malang
1994 Leader of Eksternal Department of Unitas Basket, Brawijaya University
1994 General Secretary of Himpunan Mahasiswa Elektro, Polytecnic Brawijaya University
1995 Award from Headmaster of Brawijaya University for activity as Chief of Senat Polytechnic Brawijaya University
1996 Award from Senat Mahasiswa Polytechnic Brawijaya for activity as Instructor of Latihan Kepemimpinan & Manajemen Mahasiswa 1996
2003 Member of Asosiasi Logistik Indonesia

Trainings

1994 Latihan Kepemimpinan & Manajemen Mahasiswa at Brawijaya University
1994 Public Relation Course at Brawijaya University
1995 Programmable Logic Controller Course at LPPAT Malang
1995 Computer Assembling at LPPAT Malang
1996 Quality Management with ISO 9000 and Environmental Management with ISO 14000 by TUV Rheinland at VEDC Malang
1997 Microprocessor Course at VEDC Malang

1997 Basic Mechanical System & Inventory System
at Training Centre PT United Tractors, Jakarta
1998 Parts Analyst Technical Course
at Training Centre PT United Tractors, Ujungpandang

2002 International Purchasing & Supply Management
§7th Module, Negotiating
§8th Module, Preparing the Contract
§9th Module, Managing the Supply Contract
by Prasetya Mulya, Jakarta

2003 Special Purpose English Course
At TC UT by Risanda Intensive English Course
2004 SDS Course by Zuellig Pharma Malaysia

Professional Achievements

2000 Succes to prepare & starting implementation of SAP System at PT United Tractors, especially at Import & Procurement Section of Logistics Department - Parts Division
2000 Succes to design, develop & release SAP Helpdesk thru Lotus Notes, for organizing user problem from 45 branches
2001 Success to design, develop & release OSD (Order-Supply& Distribution) Helpdesk thru Lotus Notes, to serve intern user from 45 branches.
2002 Success to prepare & starting implementation of ISO 9001:2000 (certificated by SGS) at Parts Division of PT United Tractors Tbk, especially at Order Supply & Distribution Section
2005 Success to move Wigo Inventory Department from a ‘one man show’ to a team based work where every member has their own area of responsibility. Many process of inventory management move to Automated process.
And many others achievements which refer to each of my Key Performance Indicator (KPI), since I’ve always keep & rising up my KPI Level thru continuous learning & improvements.

1st posting

Pfiuh .... setelah sekian lama denger yg namanya blog, ini adalah hari pertama-ku mengenal & masuk ke blog. Karena kesibukan & keterbatasan akses, registrasi awal dibantu sahabatku Mas Mukhlisin. Thanks ya Mas Mukh ...

Terus terang saya belum banyak tahu ttg blog. Saya tertarik untuk bisa terlibat dg blog, a.l. karena accessibility-nya yang bagus. Jadi langsung ngebayangin, alangkah senangnya jika (nantinya) beberapa cerita, curhat, omelan, suka duka & anything yang sempat saya tulis, suatu saat bisa sempat dibuka oleh orang2 yang saya cintai. Aku mbayangin suatu saat anak-ku, cucu2-ku dst bisa buka2 coretan2 dari leluhurnya kan, hehehe. Jadi terus terang fokus utamaku ya buat anak-cucu & sodara2 dekat, tapi juga tidak tertutup kemungkinan jika ada sahabat yg ber-kenan untuk membacanya, dg harapan supaya tidak "kepaten obor" juga bisa ada advise & doa.

Aku namakan blog-ku ini dg : "Kenduri Cinta-ku", karena kebetulan memang tujuannya seperti itu :)

Melihat kesibukan yang ada saat ini, aku mbayangin bulan2 ini belum akan bisa/sempat banyak nulis2 di blog deh :)

Wassalam, rochland
di suatu ruangan kecil di bilangan kelapa gading barat jakarta